Inte för att………..

bild blogg

Inte för det var bättre förr

Nu när det digitala har varit i fotobranschen  några år ser man att fotograferandet har blivit mycket populärt, alla har en kamera nuförtiden och det fotas högt och lågt. Jag märker på olika sport evenemang tas det flera hundra bilder  bara på en kort stund.

Ändå är jag glad över att jag fick vara med om den tiden då vi hade film i kameran och max tre rullar film med 36 exponeringar per match. Det var inte för att filmen var dyr, utan att framkallnings dosan inte rymde mer. Man skulle ha ett mörkrum,förstoringsapparat och tork och kemikalier,fotopapper i tre olika hårdhetsgrader sen kom  multigrade papper, ett papper som hade alla hårdhetsgrader vilket var en fröjd på den tiden.

Var man på resande fot så fick man göra om hotellrummets toalett till ett mörkrum. Att dra in elsladdar i ett blött mörkrum var inte att rekommendera men man hade inget val, och var man i behov av annat, ja då var det problem.

Sängen blev ett bildarkiv där låg kopior som luktade fix ( en kemikalie som gjorde att bilden tålde ljus) och kunderna kunde komma in och välja vilken bild dom ville ha till sina texter, först till kvarn var det.

På den tiden kunde inte DN och SvD ha samma bilder inte heller Aftonbladet och Expressen.

Så en sorts bilder till morgontidningarna och en sorts bilder till kvällstidningarna, allt på tre rullar.

Koppla upp en telefoto sändare som det hette, kunde vara lite problematiskt efter som telejacket för det mesta låg bakom säng gaveln som var fast skruvad i väggen, så endel ingrepp fick man göra och att koppla ihop sändaren med telesladdarna var inte alltid lätt då man letade efter tonen i någon av trådarna. Stressigt men väldigt kul, men är ändå glad över det digitala.

Nu kan man sitta var som helst och skicka bilder och inte är tidningarna så noga med att ha ”sin” bild längre.

”En bild kommen som en snigel och försvinner som en blixt”

som någon sa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *